DSC_3855.jpg

Kraamtijd

De periode na je bevalling wordt de kraamtijd genoemd. De eerste 8-10 dagen delen de verloskundige en kraamverzorgende samen de zorg voor jou. De kraamverzorgende komt dagelijks bij je thuis, zij voert lichamelijke controles uit, helpt bij de (borst)voeding en geeft informatie over de verzorging van jullie baby. 

Mobiel500.png
 

huisBezoek

Wij komen na je bevalling op huisbezoek. Wanneer je in een geboortehotel verblijft zullen wij daarnaartoe komen. Tijdens deze bezoeken vragen wij hoe het met jou, je partner en jullie pasgeboren baby gaat. Wij bespreken de controles van de kraamverzorgende en geven je passende adviezen. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij de (borst)voeding en zullen wij vragen beantwoorden. 

De eerste tien dagen na je bevalling mag je ons 24/7 bellen in geval van vragen en/of bij spoed. 

Hormonen

De kraamtijd is een bijzondere periode waarin vele verschillende emoties een rol kunnen spelen. Over het algemeen zijn dit positieve emoties, maar door hormoonveranderingen en gebrek aan slaap kun je ook andere emoties ervaren dan je zou verwachten. Ook voor psychische en emotionele ondersteuning staan wij voor je klaar. 

 


Borstvoeding

De best passende voeding voor je baby is borstvoeding. De samenstelling van moedermelk is goed afgestemd op wat je baby nodig heeft. Borstvoeding heeft niet alleen gezondheidsvoordelen voor je baby, maar ook voor jou. Daarnaast draagt het geven van borstvoeding positief bij aan de binding tussen jou en je baby. 

Borstvoeding dient op gang te worden gebracht, door je baby de eerste dagen na de geboorte vaak aan te leggen worden je borsten gestimuleerd om (meer) melk te produceren. Je voedt je baby op verzoek. Je baby geeft signalen af waaraan jij kan herkennen dat hij/zij honger heeft en wil drinken. De hoeveelheid melk regelt de baby als het ware zelf.

Het geven van borstvoeding vraagt om een techniek die jij en je baby moeten leren. Ben je van plan om je baby borstvoeding te geven, bereid je hier dan in de zwangerschap al op voor. Op diverse plekken worden cursussen aangeboden, waarin de theorie achter borstvoeding en het oefenen met de techniek behandeld worden. 

Borstvoeding geven lijkt vanzelfsprekend, maar het vraagt veel tijd en geduld. Het kan ook pijnlijk zijn of zorgen voor onzekere gevoelens. De kraamverzorgende en wij zullen jou de begeleiding bieden die nodig is voor het laten slagen van de borstvoeding. 


Kunstvoeding

Kunstvoeding (flesvoeding) is een alternatief voor moedermelk. Voor baby’s van 0-6 maanden is er zuigelingenvoeding (nr 1). Als direct na de geboorte gestart wordt met het geven van kunstvoeding dan dient de voeding per dag te worden opgebouwd. Voedingen worden de eerste week gegeven bij voorkeur om de drie uur. 

  • Dag 0: 10 ml per voeding. 

  • Dag 1: 20 ml

  • Dag 2: 30 ml

  • Dag 8: 90 ml

Uiteindelijk wordt er opgehoogd tot ongeveer 100 ml. Hierna is het beter om de voedingen aan te passen aan het gewicht van je baby. 

Rekensommetje:

Gewicht in kg x 150 ml/het aantal voedingen in 24 uur = het aantal ml per voeding


Aangifte

Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet de pasgeboren baby worden aangegeven bij de gemeente, de dag van geboorte telt hierbij niet mee. Aangifte doen kan bij de balie Publiekszaken op één van de stadsdeelkantoren. 


Hielprik

In de eerste week na de geboorte zal de hielprik worden afgenomen. Het bloed van je baby wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Het tijdig opsporen en behandelen van deze ziektes kan ernstige schade aan lichamelijke of verstandelijke ontwikkeling beperken/voorkomen. 

Wij komen de hielprik thuis afnemen, dit kan zodra de baby minimaal 72 uur oud is.  

GEHOORTEST

De gehoortest onderzoekt of je baby voldoende kan horen om te leren praten. De gehoortest vindt plaats in de eerste weken na de geboorte. Nadat de baby is aangegeven bij de gemeente ontvang je automatisch een uitnodiging voor de gehoortest op het consultatiebureau. 



CONSULTATIEBUREAU

Het consultatiebureau volgt de groei en ontwikkeling van je baby tot 4 jaar. Je kan bij het consultatiebureau terecht voor al je vragen over voeding en opvoeding. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je kind deel te laten nemen aan het rijksvaccinatieprogramma, de vaccinaties worden gegeven tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau. 



ANTICONCEPTIE

Ook al lijkt het net na de bevalling nog vroeg om na te denken over anticonceptie, wij geven hier in het kraambed voorlichting over. Wil je de informatie nog eens nalezen? 

Ga naar www.anticonceptie.nl  



Geboortekaartjes.jpg

VITAMINES

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Direct na de geboorte krijgt je baby 1 mg vitamine K oraal toegediend, dit is voldoende voor de eerste week. 

Geef je baby vanaf de achtste dag tot 3 maanden dagelijks 150 microgram vitamine K. 

Als je baby kunstvoeding krijgt hoef je geen extra vitamine K meer te geven zodra je baby 500 ml of meer melk per dag drinkt. 


Vitamine D

Vitamine D is van belang voor een goede groei en ontwikkeling van je baby en op latere leeftijd voor het behouden van sterke botten en tanden.

Geef je baby vanaf de achtste dag tot 4 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D. 

Pauw2500.jpg