Echokamer.jpg

Echo’s

Naast de reguliere zwangerschapscontroles vindt er ook echo-onderzoek plaats. Een groot voordeel is, dat dit op onze eigen vertrouwde locatie mogelijk is. Tijdens de zwangerschap kunnen er verschillende soorten echo’s plaatsvinden.

Een aantal echo’s vallen binnen de standaard verloskundige zorg. Op medische indicatie kunnen daarnaast extra echo’s gemaakt worden. Deze echo’s worden allen standaard vergoed door de zorgverzekeraar.

Echo500.png
 

Vitaliteitsecho

Tussen de 7e en 10e week van de zwangerschap kan er een vitaliteitsecho worden gemaakt. Met deze vroege echo zal er gekeken worden of de zwangerschap op dat moment intact is.

Termijnecho

Tijdens de termijnecho wordt het embryo van kruin tot stuit gemeten (CRL), aan de hand van deze lengte kan de exacte uitgerekende datum berekend worden. Tussen de 9e en de 12e week van de zwangerschap is deze meting het betrouwbaarst.

De 13-weken echo

De 13-weken echo wordt uitgevoerd in de periode van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. De 13-weken echo valt onder Prenatale Screening. Het doel is het opsporen van lichamelijke afwijkingen bij de baby. Dit onderzoek lijkt op het 20-weken onderzoek en dient hetzelfde doel. Het verschil is dat bij 20-weken kleinere details beter zichtbaar zijn. De 13-weken echo is geen vervanging van de 20-weken echo. Bij 13-weken wordt het geslacht van de baby nog niet beoordeeld. De 13-weken echo is onderdeel van de IMITAS studie. Wanneer je kiest voor de 13-weken echo worden jouw gegevens gebruikt voor deze studie.

Door eventuele afwijkingen tijdig te signaleren is het mogelijk om snel vervolgonderzoek in te zetten. Het voordeel van de 13-weken echo, ten opzichte van de 20-weken echo, is dat er langer de tijd is om te beslissen over aanvullend onderzoek en het uitvoeren hiervan.

De 20-weken echo

De 20-weken echo wordt uitgevoerd in de periode van 18 tot 21 weken zwangerschap. Een andere naam voor dit onderzoek is het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO). De voorkeur gaat uit naar week 19. Dit onderzoek valt net als de 13-weken echo en de NIPT onder prenatale screening. De echoscopiste kijkt of er lichamelijke (structurele) afwijkingen zijn bij de baby. Daarnaast wordt er gekeken naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Indien gewenst wordt het geslacht van de baby bekend gemaakt.

Als er een aanwijzing is voor een afwijking dan is er vervolgonderzoek nodig om meer duidelijkheid te krijgen. Wij zorgen voor een verwijzing naar de gynaecoloog. Uiteraard zullen wij hier uitgebreide informatie over geven, wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Groei-echo

Tijdens een groei-echo wordt de groei van de baby beoordeeld. Hierbij wordt zo nauwkeurig mogelijk de hoofdomtrek, de buikomtrek en lengte van het botje in het bovenbeen opgemeten. Aan de hand van deze metingen, beoordelen wij of de baby goed groeit.

Placentalokalisatie

In sommige gevallen is het nodig om omstreeks 32 weken nogmaals de ligging van de placenta te beoordelen. Het is belangrijk om zeker te weten dat de placenta niet te dicht bij de baarmoedermond ligt.

Liggingsecho

De meeste baby’s liggen omstreeks 35 weken met het hoofdje naar beneden. Wanneer hier tijdens het uitwendig onderzoek twijfel over is ontstaan, kan er een liggingsecho worden gemaakt.

 



Pretecho

Een echo die niet medisch noodzakelijk is wordt een pretecho genoemd. Denk aan een echo voor de geslachtsbepaling, een 3- of een 4D echo. Een pretecho kun je op eigen initiatief laten maken, deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wij werken met veel plezier samen met Kijk Nou Es! Voor de geslachtsbepaling kun je al terecht vanaf 13 weken. De echopraktijk bevindt zich achter in de winkel Zwanger & co aan de Frederikstraat 80 te Den Haag.

Op de website www.kijknoues.nl vind je meer informatie en kun je de tarieven bekijken.

 
3D%2Becho.jpg
 
foto echo.jpg